Körös Fa-Építőanyag Kft. logó

Az egyenletes falfelület titka a megfelelő glettanyagok

Glettanyagok

Bejegyzés megosztása:

Miért épp a glettanyagok? Biztosan Te is tökéletesen sima és esztétikus megjelenésű falfelületet szeretnél otthonodban!
A rossz hírünk az, hogy ehhez nem elegendő meglengetned néhányszor az ecsetes pemzlit. De van jó hírünk is: az ideális eredményhez csupán a megfelelő glettanyagokat kell megtalálnod.

Korábbi cikkünkben azt fejtettük ki, hogy miért érdemes a hőszigetelésbe beruháznod. Öt indokot is felsoroltunk, ami az értkékálló hőszigetelés mellett szólt. Ezúttal a glettanyagok rejtelmeibe merülhetsz bele. És miután belemerültél, kiderül, hogy nem is annyira rejtélyesek.

Miért fontosak a megfelelő glettanyagok?

Az ideális glettanyagok kiválasztása és használata kicsit olyan, mint hölgyeknél a tökéletes smink felvitele. Na jó, talán nem szerencsés épp egy sminkes példát hozni, hiszen a glettelés amolyan férfimunka, amelynek művelői közül viszonylag kevesen használnak rúzst, szemceruzát és alapozót.

A glett a falak sminkje

Biztosan érted a párhuzamot: a glettelés a sminkhez hasonlóan előkészíti a felületet, valamint eltünteti a hibákat, egyenetlenségeket és szigeteli a nedvességet. Sima alapot varázsol, ami kiemeli a rá kerülő festék szépségét. Glettelés nélkül a festék nem tapad jól, ráadásul a falon található repedések, lyukak és hibák is felszínre törnek a festékrétegen keresztül.

Glettanyagok

LEGYÉL GLETTREKÉSZ!

Mi pontosan a glett? Egy olyan speciális vakolattípus, aminek anyaga jellemzően cement, gipsz, homok vagy mész kombinációjából áll. Általában az alapozó után kap helyet a falon, és utána következik a festékréteg. Legfőbb feladata a festésre váró falfelületek simaságának kialakítása. A különféle glettanyagokat általában a szemcseméret és a színvariációk alapján azonosítják. Leggyakrabban por állagban vásárolhatod meg a szaküzletekben, amit később vízzel keverve használhatsz fel. Ám dönthetsz előre bekevert változat mellett is.

A glettanyag összetétele változhat, de általában az alábbi alapanyagokból áll:

Kötőanyag

A kötőanyag a glett legfontosabb összetevője, amely összetartja a matériát és biztosítja annak szilárdságát. Lehet cement, gipsz, műgyanta vagy mészkő, a glett típusától függően.

Töltőanyag

A töltőanyagokat azért használják, hogy kitöltsék a glett szerkezetét, és biztosítsák megfelelő állagát. Töltőanyagként általában homokot, meszet vagy különféle ásványi anyagokat használnak.

Adalékanyagok

Az adalékanyagok használatával érik el a glett speciális tulajdonságait. Ilyenek például a vízállóságot biztosító anyagok, az állagot javító szerek, a színanyagok, a száradási időt szabályozó vegyületek és sok egyéb hozzáadott összetevő.

Hogyan készítik a glettanyagot?

A glettanyag előállítása több lépésből áll, a következők szerint:

  • Az előállítás első lépése az alapanyagok kiválasztása. A glettanyag típusától és a felhasználás céljától függően különböző kötő-, töltő- és adalékanyagok kerülnek kiválasztásra.
  • Az alapanyagokat a megfelelő arányban összekeverik. A keverés során fontos, hogy a glettanyag homogén legyen, és ne legyenek benne csomók.
  • Ezt követi a szárítás. A keveréket száradni hagyják, amíg a megfelelő állagot el nem éri. Ez biztosítja, hogy a glettanyag könnyen felvihető legyen a felületekre és ne száradjon meg túl gyorsan.
  • Végül az elkészült glettanyagot becsomagolják, és kiszállítják a boltokba, kereskedésekbe.

A glettanyagok típusai és tulajdonságai

Minden glettelő munka más és más, de még egyazon munkának is vannak eltérő fázisai. Ennek megfelelően különböző típusú glettanyagok léteznek, hogy minden helyzetre legyen megfelelő megoldás. Vannak közöttük durvább, nagyszemcsés, vastag vakológlettek, vékonyabb, elegánsabb javító glettek és szinte már selymes változatok a kifinomult munkákhoz. Nézzük a főbb típusokat.

Vastag vakológlett

Ez a típus a vakoló glettek erőembere, a falak izmos doktora. Nagy mennyiségben viheted a falra, ahol megmenti a nagyobb hibákat, orvosolja a lyukakat, szakszerűen ellátja a repedéseket. Rövid gyógyulás és száradás után átadja helyét a glett csapat többi tagjának. Általában 6-30 mm mélység között érdemes használnod.

Vékonyabb javítóglett

Glettcsapatunk következő tagja egy igazi specialista. Segítségével a könnyű karcolásoktól a felszíni repedésekig mindent javíthatsz. Megtalálja a nagyobb munka után is megbúvó apróbb hibákat, egyenetlenségeket. Egyszóval második glettelésre érdemes felhordanod, kis mennyiségben, hogy megfelelően elterüljön, lehetőleg 3-6 mm mélységig.

Finomglett

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban ismerkedj meg az igazi szépségszakértővel. A finomglett a végső simításokat végzi a falakon, és tökéletesen felkészíti a felületet festésre vagy akár tapétázásra. Célszerű tehát utolsó rétegként vékonyabban felhordanod, általában 1-10 mm mélységben. Érdemes gyorsan dolgoznod vele, hogy ne száradjon meg a felületen, mielőtt megfelelően eloszlik.

Hogyan keverd be a glettet?

Olyan ez, mint a palacsintatészta készítése. Vannak rá receptek, de mindenki a saját ízlésének és tapasztalatának megfelelően csinálja. Mindenképpen olvasd el a gyártói utasítást a termék hátoldalán, ha nem vagy rutinos a dologban. A lényeg, hogy amikor a port összekevered a vízzel, próbálj egy krémes állagú, jól kenhető, de nem víztől csöpögő anyagot készíteni. Rá fogsz érezni!

Vödrös glettek

Ha biztosra akarsz menni, választhatod az úgynevezett vödrös, készre kevert terméket is. Gondolj rá úgy, mint az instant kávé és frissen őrölt kávé közötti különbségre. A por alapú glett olcsóbb, de némi munkával jár, míg a vödrös glett drágább, de azonnal bevethető.

Glettanyagok

A glettelés tehát kulcsfontosságú lépés a falak festése és tapétázása előtt. Válassz jó minőségű termékeket megbízható helyről. A Körösfaép kínálatában bátran válogathatsz!

Kapcsolódó bejegyzéseink

hőhídmentes

Hőhídmentes dübelezés: Miért fontos a hőhídmentesség? 

Amikor egy épület tervezéséről és kivitelezéséről van szó, a hőhídmentesség fontossága nem lehet túlhangsúlyozott. A „hőhíd” kifejezés egy olyan építészeti jelenséget ír le, ahol az épület külső burkolata és szerkezeti elemei között fokozott hőáramlás történik.

nyílásáthidaló borítókép

Minden, amit a nyílásáthidalókról tudni kell… 

Amikor új épület épül vagy egy meglévő struktúrát felújítanak, számos kritikus építőelem szerepet kap, amelyek biztosítják az épület biztonságát és stabilitását. A nyílásáthidalók ezek közül kiemelkedően fontos szereplők, hiszen nélkülözhetetlenek az ajtók, ablakok és egyéb nyílások fölötti terhelés elosztásában.

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!