Körös Fa-Építőanyag Kft. logó

A nyílászáró beépítés alapjai: minden, amit tudnod kell

A nyílászáró beépítés precizitást és szakértelmet igényel

Bejegyzés megosztása:

A nyílászáró beépítés az építkezések és felújítások esetében is fontosak. Az ajtók és a ablakok kötnek minket össze a külvilággal, miközben növelik az otthonunk komfortérzetét, védelmet nyújtanak és az energiahatékonyságban is fontos szerepet játszanak.

Korábbi cikkünkben a modern építkezés sokoldalú alapanyagát, a gipszkartont mutattuk be. Elmondtuk, hogy mi mindenre alkalmas ez az egyszerű alapanyag, és lépésről lépésre bemutattuk, hogy hogyan készíthetsz te is például gipszkartonfalat.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a nyílászáró beépítés folyamatát, kezdve a megfelelő anyagok és stílusok kiválasztásától a beépítés szabályain át magáig a beépítés menetéig.

Nyílászáró beépítés: hol kezdjük?

A nyílászáró beépítés egyik legfontosabb része magának a nyílászárónak a kiválasztása. Azonban már ekkor több mindent figyelembe kell venni, többek között az anyagot, a stílust és az energiahatékonyságot, hogy a lehető legjobb nyílászáró kerüljön az ingatlanba.

1. Anyag

Első körben a nyílászáró anyagát kell kiválasztani, mivel ez határozza meg a tartósságukat, a karbantartásuk igényét és a megjelenésüket. A legnépszerűbb anyagok közé tartozik a fa, a műanyag és az alumínium. A fa természetes szépsége és hőszigetelő képessége miatt kedvelt, míg a műanyag az ár-érték arányában és a karbantartás szempontjából előnyös. Az alumínium erős és tartós, modern megjelenést kölcsönöz, és jól alkalmazkodik a modern építészeti stílusokhoz.

A nyílászáró beépítés előtt fontos a megfelelő anyag kiválasztása

2. Stílus és dizájn

A nyílászárók kiválasztásakor fontos figyelembe venni az otthonunk stílusát. Legyen szó hagyományos, vidéki stílusról vagy modern, minimalista megjelenésről, a megfelelő nyílászárók kiválasztása növeli az ingatlan esztétikai és piaci értékét.

3. Energiahatékonyság

A modern nyílászáróknak azonban nem csak esztétikai szempontból kell megfelelniük, hanem energiahatékonyság szempontjából is. A kettős vagy a hármas üvegezés, valamint a szigetelés minősége kulcsfontosságú a hőveszteség minimalizálásában. Ez hozzájárul az energiafogyasztás csökkentéséhez és így a rezsi költségek csökkentéséhez. Egy jól megválasztott nyílászáró hosszú éveken át szolgálja az otthon kényelmét és biztonságát, miközben hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez.

Nyílászáró beépítés, csak szabályosan

Amint sikerült kiválasztani a megfelelő minőségű, stílusú és méretű nyílászárót, jöhet a beépítés. Azonban, mint mindennek ennek is megvannak a szabályai. Ezek a szabályok biztosítják, hogy a nyílászárók megfelelően és biztonságosan legyen beépítve.

Pontos helymeghatározás

A beépítés előtt meg kell határozni, hogy a kijelölt helyén belül pontosan hova fog kerülni az adott nyílászáró. Ezt a falvastagság és szigetelés, valamint az áthidalók, illetve a párkány, a küszöb és a burkolat mérete határozza meg. Ha ezeket a méréseket és meghatározásokat figyelmen kívül hagyjuk, akkor a beépítés közel sem lesz olyan tökéletes, mint amit szeretnénk.

A tökéletes nyílászáró beépítéshez precíz munka szükséges

Előkészületek

Az ablak, vagy ajtó beépítésénél fontos, hogy előkészítsük a helyet. Ha nyílászáró cseréről beszélünk, akkor először a régi nyílászáró bontásából adódó falhibákat kell kijavítani.

Jöhet a tok rögzítése

Fontos, hogy az ajtót és ablakot nem egyben kell rögzíteni. Első körben csak a toknak kell megfelelően a helyére kerülni. A tokot a behelyezés után ékekkel kell rögzíteni, majd az ékek segítségével vízszintesen és függőlegesen a megfelelő helyre kell igazítani. Ezt a folyamatot nem szabad félvállról venni, ugyanis az ajtó és ablak későbbi nyithatóságát is befolyásolhatja a nem megfelelő igazítás.

Rögzítés

Ha a tok a megfelelő helyre került, akkor jöhet a rögzítése. Ezt kétféleképpen lehet elvégezni:

  • Tokrögzítő csavarokkal: A tokot átfúrva csavarral rögzül a tok a falhoz. A csavar fejeket műanyag takarókupakokkal lehet elrejteni szem elől, így egyáltalán nem fog látszódni a rögzítés.
  • Rögzítőfül: A tokprofil külső oldalán található horonyba kell helyezni a füleket, amelyeket ezután a falhoz kell rögzítenünk. Ez fogja tartani az ajtót, vagy ablakot.

Végső simítások

Miután a nyílászáró megfelelően rögzítésre került jöhet az utolsó simítás: a purhab.

A tök és a fal közötti hézagot purhabbal kell kifújni. Ez amellett, hogy plusz tartást ad a toknak, szigetelő funkciója is van. A száradás után a hab túllógó, túlfolyt részeit el kell távolítani, majd felkerülhet a tokra maga az ajtó, vagy az ablak.

A nyílászáró beépítés utolsó pontja a purhabos szigetelés, rögzítés

Nyílászáró beépítés gyorsan, precízen

A nyílászáró beépítés tehát nem egyszerű folyamat, a nem jól beépített ajtó és ablak pedig később javítást, vagy akár cserét is igényelhet.

Ha nem szeretnél a nyílászáró beépítéssel foglalkozni, és inkább profikra bíznád a feladatot, akkor van egy jó hírünk! A Körösfaép Tüzépnél vállaljuk nyílászárók beépítését is!

Neked elég csak kiválasztanod a megfelelő nyílászárót, mi pedig a megrendeléstől, a szállításon át a beépítésig mindent elintézünk helyetted. Legyen az emelő-toló erkélyajtó, beltéri ajtó, bejárati ajtó, egyedi gyártású acél betörésvédelmi bejárati ajtó, tetőablak, garázsajtó, műanyag ajtó, vagy ablak, mi mindegyiket a lehető legbiztonságosabban építjük be neked!

Felejtsd el az idegeskedést, bízd a nyílászáró beépítést profikra! Kérj ajánlatot a Körösfaép Tüzéptől!

Kapcsolódó bejegyzéseink

hőhídmentes

Hőhídmentes dübelezés: Miért fontos a hőhídmentesség? 

Amikor egy épület tervezéséről és kivitelezéséről van szó, a hőhídmentesség fontossága nem lehet túlhangsúlyozott. A „hőhíd” kifejezés egy olyan építészeti jelenséget ír le, ahol az épület külső burkolata és szerkezeti elemei között fokozott hőáramlás történik.

nyílásáthidaló borítókép

Minden, amit a nyílásáthidalókról tudni kell… 

Amikor új épület épül vagy egy meglévő struktúrát felújítanak, számos kritikus építőelem szerepet kap, amelyek biztosítják az épület biztonságát és stabilitását. A nyílásáthidalók ezek közül kiemelkedően fontos szereplők, hiszen nélkülözhetetlenek az ajtók, ablakok és egyéb nyílások fölötti terhelés elosztásában.

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!