Körös Fa-Építőanyag Kft. logó

Hőszigetelés tévhitek: ezeket jó, ha tudod

Hőszigetelés tévhitek

Bejegyzés megosztása:

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy hogyan lehet elérni a tökéletesen sima falfelületet és elárultunk mindent, amit a glettről tudni érdemes. Most a hőszigeteléssel kapcsolatos tévhiteket fogjuk eloszlatni, pontosabban azt az 5+1 tévhitet, amelyek a legtöbbször felmerülnek.

Hőszigetelés tévhitek: több van, mint gondolnánk

Még mindig rengeteg hőszigetelés tévhit van, annak ellenére, hogy a hőszigetelés ma elhagyhatatlan eleme az új házaknak.  Már a tervezés pillanatában sokan számolnak a hőszigeteléssel, mégis rengeteg tévhit kering róla. Most ezeket fogjuk eloszlatni. De kezdjük az elején.

Mi az a hőszigetelés?

Hőszigetelés tévhitek - fajták

A hőszigetelő anyag, amelynek a fő célja, hogy megtartsa az épületben a kívánt hőmérsékletet. A szigetelés télen minimalizálja a hőveszteséget, nyáron pedig a hőfelvételt. A hőszigetelés kulcsfontosságú az energiatakarékosság és a kényelem szempontjából.

A hőszigetelés lehet például

  • üveggyapot,
  • kőzetgyapot,
  • cellulóz,
  • polisztirolhab
  • és poliuretán hab.

Ezek mindegyike megtalálható és alkalmazható itthon is. Azonban hőszigetelés tervezésnél érdemes megbízható szakember véleményét is kikérni, aki elmondja, hogy az adott házhoz vagy lakáshoz melyik hőszigetelés a legjobb megoldás.

Hőszigetelés tévhitek, aminek véget kell vetni!

Mi most azt az 5+1 leggyakoribb hőszigetelés tévhitek listáját hoztuk el, amelyek sok esetben már a szigetelés tervezésénél felmerülnek és amelyek miatt az ingatlan tulajdonosa könnyen rossz döntést hozhat.

Ezekkel a tévhitetekkel mindenképp jó tisztában lenni, ha szigetelni szeretnénk az ingatlant. 

1. Minél vastagabb a hőszigetelés, annál jobb

Bár a megfelelő vastagságú szigetelés fontos, az még fontosabb, hogy a szigetelés minősége és típusa is megfelelő legyen. Ezért nem azon kell lennie a hangsúlynak, hogy milyen vastag legyen a szigetelés, hanem azon, hogy a ház szempontjából a legjobbat válasszuk.

A túl vastag szigetelés nem mindig jobb, de cserébe túlzott költségeket okozhat, hiszen korántsem biztos, hogy indokolt a vastagság. Sőt, vastagságához képest is lehet kevésbé hatékony a hőszigetelés.

2. A hőszigetelés mindent megold

Ez sajnos nem igaz. A hőszigetelés fontos a hőveszteség csökkentésében, de minden problémát ez sem tud megoldani.

A szigetelés szempontjából fontos még a nyílászárók is, azaz az ajtók és az ablakok. Ezeken ugyanis ugyanúgy kimegy a télen a meleg levegő, sőt! Hiába van tökéletes szigetelés, ha a rosszul záródó, régi ajtók és ablakok kiengedik a meleg levegőt és kárba megy a fűtés.

Hőszigetelés tévhitek - ablak nyílászáró

Ha hőszigetelésről beszélünk, akkor a falak mellett nem szabad megfeledkeznünk a tető szigeteléséről sem. Itt ugyanúgy ki tud szökni a meleg, mint a nyílászárók esetében.

3. A hőszigetelés mindig drága

Tény, hogy a hőszigetelés költséges, azonban a szigetelés ára több mindentől függ. Számít a szigetelt terület nagysága, a szigetelés anyaga, és az anyag felhelyezésének módszere is.

Hosszú távon azonban a hőszigetelés megtérül. A hőszigetelés ugyanis jócskán csökkentheti a rezsiköltségeket, és a lakás, valamint a ház értékét is növeli ez az egyszerű anyag.

4. A hőszigetelés csak télen fontos

Ez talán a legnagyobb tévhit, és határozottan nem igaz. A szigetelés télen nagyon fontos, hiszen bent tartja a házban és a lakásban a meleget, így csökken az energiaveszteség és a fűtésszámla.

Hőszigetelés tévhitek - télen nyáron

Azonban a hőszigetelés a nyári hőségben ugyanolyan fontos. A szigetelőanyag a nyári meleg levegőt is képes kint tartani. Ennek köszönhetően jó pár fokkal hűvösebb lehet a ház nyáron, így a légkondicionálót is csak ritkábban kell bekapcsolni.

5. A hőszigetelés telepítése bonyolult és időigényes

Bár a szigetelés telepítése szakértelmet igényelhet, számos gyors és hatékony szigetelési módszer és anyag áll rendelkezésre. Ezek csökkenthetik a telepítési időt. Megfelelő szakemberekkel pedig belátható időn belül elkészül a szigetelés.

+1. A szigetelés nem engedi „lélegezni” a házat

Valójában a ház nem „lélegzik”. A falaknak ugyan van némi légáteresztő képessége, azonban a hőszigetelésnek pont az lenne a célja, hogy ezt meggátolja. Így a fűtésszezon alatt a benti meleg nem tud kiszökni, nyáron pedig a hőség nem tud bemenni. A hőszigetelésnek tehát a légzárás az elsődleges célja.

Attól sem kell tartani, hogy a szigetelés miatt párásabb lesz a ház. Egy jól, megfelelő anyaggal szigetelt ház kevésbé hajlamos a párásodásra, mint egy egyáltalán nem szigetelt ház.

Jó szakember, tökéletes szigetelés

Érdemes megbízható szakértőtől tanácsot kérni a megfelelő szigetelési módszerek és anyagok kiválasztásához. Így biztosan olyan szigetelés kerül a házra, ami a legmegfelelőbb a viszonyokhoz. A Körösfaép Tüzép munkatársai minden felmerülő kérdésre válaszolnak és a szigetelés kiválasztásában is segítenek.

Kapcsolódó bejegyzéseink

hőhídmentes

Hőhídmentes dübelezés: Miért fontos a hőhídmentesség? 

Amikor egy épület tervezéséről és kivitelezéséről van szó, a hőhídmentesség fontossága nem lehet túlhangsúlyozott. A „hőhíd” kifejezés egy olyan építészeti jelenséget ír le, ahol az épület külső burkolata és szerkezeti elemei között fokozott hőáramlás történik.

nyílásáthidaló borítókép

Minden, amit a nyílásáthidalókról tudni kell… 

Amikor új épület épül vagy egy meglévő struktúrát felújítanak, számos kritikus építőelem szerepet kap, amelyek biztosítják az épület biztonságát és stabilitását. A nyílásáthidalók ezek közül kiemelkedően fontos szereplők, hiszen nélkülözhetetlenek az ajtók, ablakok és egyéb nyílások fölötti terhelés elosztásában.

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!