Körös Fa-Építőanyag Kft. logó

Beton helyett térkő: tényleg megéri?

Benton helyett térkő

Bejegyzés megosztása:

Korábbi cikkünkben a hőszigeteléssel kapcsolatos legnagyobb tévhitek jártuk körbe. Most megmutatjuk, hogy milyen előnyei vannak egy jól kiválasztott és lerakott térkőnek, és miért választják egyre többen ezt a megoldást, ha udvar burkolatáról van szó.

Miért jobb a beton helyett térkő?

Egyre többen használnak beton helyett térkő burkolatot az udvarukba, ennek ellenére a mai napig megoszlanak a vélemények, hogy térkő, vagy beton kerüljön a földre. Aki az esztétikát tartja szem előtt, inkább választja a térkövet, aki pedig egyszerűbb munkát szeretne a betont helyezi előtérbe.

Korábban az ár döntő szerepet töltött be a választásnál, azonban ma már a térkő sem kerül drasztikusan többe, mint a betonozás. És hosszú távon jobban meg is éri a térkő.

Térkő: esztétika és minőség egyben

Több ok miatt is megéri beton helyett térkő borítással tervezni az udvart. Ezeket az okokat fogjuk most bemutatni.

Kreatív tervezési lehetőségek

Beton helyett térkő - minták

Ma már a térkő változatos formákban, méretekben és színekben kapható, ami lehetővé teszi kreatív tervezési lehetőségeket. Számos mintát és elrendezést lehet létrehozni a térkövek kombinálásával, így egyediséget és esztétikai értéket ad a területnek. Egy kis kreativitással elkerülhetjük azt is, hogy a szomszédnak ugyanolyan legyen az udvara, mint a miénk.

Javítható és cserélhető

A térkő könnyen javítható és cserélhető. Ha egy kő megsérül vagy elszíneződik, könnyen kicserélhető egy újra. A beton esetében azonban ez nem mondható el. A betont ha javítani kell, akkor fel kell törni az adott részt és újra kell önteni. A beton cseréje fárasztó és időigényes folyamat.

Vízelvezetés és szellőzés

A térkő burkolatok közötti rések lehetővé teszik a víz és a levegő áramlását, ami segíthet a vízelvezetésben és a talaj szellőzésében. Ez különösen fontos azokon a területeken, ahol gyakoriak az esőzések. Ezzel szemben a beton nem engedi át a vizet, a betonnal burkolt udvaron tehát könnyebben megáll a víz.

Nem repedezik

Beton helyett térkő - repedezett beton

Míg a beton idővel, ahogy öregszik hajlamos repedezni, morzsolódni, a térkövek általában ellenállóbbak a hideg-térkitágulással szemben ezáltal pedig nehezebben is repednek meg. Ha mégis előfordul repedés, akkor – ahogy említettük – sokkal könnyebb kicserélni az elemeket és újra szép lesz a burkolat.

Gyors telepítés

A térkő könnyen és gyorsan telepíthető, mivel nincs szükség hosszú száradási időre, mint a friss beton esetében. Sőt, a térkő a lerakás után azonnal járható, míg a betonnál óvatosnak kell lenni, míg teljesen megszárad.

Rugalmasabb telepítés

A térkövezés is igényel előkészületet, hiszen masszív alap nélkül a térkő gyorsan gödrös lesz. Azonban a betonhoz képest sokkal rugalmasabb a térkő telepítése. Ha már megvan az alap, akkor magát a térkövet szinte bármikor le lehet tenni, akár a hidegebb hónapokban is, nem kell megvárni, míg száradásra alkalmas idő lesz.

Nem mindent bír el

Azonban a térkő esetében is vannak olyan helyzetek, amikor nem éri meg ezt a módszert választani.

A térkő nem mindig a legjobb választás például nagy forgalmú útvonalakon vagy olyan területeken, ahol a járműforgalom súlyos terhelést jelent, mivel idővel az egyes kőkockák meglazulhatnak vagy eldeformálódhatnak. A beton a tartósság és a terhelhetőség szempontjából lehet előnyösebb ezeken a területeken.

Tapasztalatok szerint azonban a családi házak udvarán, a kocsibeállón a térkő nem kap akkora terhelést, hogy eldeformálódjon, így oda bármikor tökéletes választás.

Hogyan kell térkövezni?

Ahhoz, hogy szép és tartós legyen a térkő fontos megtanulni a térkőlerakás alapjait. Most megmutatjuk ennek a lépéseit.

Mindenekelőtt a legfontosabb a megfelelő térkő kiválasztása és a térkövezendő terület kijelölése, meghatározása. Fontos tudni, hogy mekkora területet szeretnénk térkövezni, hogy megvásárolhassuk belőle a megfelelő mennyiséget.

Második lépésként fontos ellenőrizni a kiszállított térkő minőségét és mennyiségét. Elfordulhat hogy szállítás közben megsérül, ezt már jó, ha a megérkezés pillanatában észrevesszük és jelezzük az adott cég felé.

Ezután kezdődhet a térkő telepítése:

Beton helyett térkő - térkőlerakás

1. Legfontosabb a jó alap, azaz a tükör elkészítése. Először a megfelelő mennyiségű talajt kell kitermelni, majd egy egyenletes, tömör alapot létrehozni. Enélkül a térkő hepehupás lesz.

2. A megfelelő alap után a szegélyek lerakása következik. A szegélyeket betonba kell ágyazni, hogy megfelelő keretet adjanak a térkőnek, azok ne mozdulhassanak el.

3. A szegély után ki kell alakítani a térkő alatti teherhordó réteget. Erre a legjobb a kőzúzalék vagy murva, mivel ezek remekül tömöríthetőek és megakadályozzák a süllyedést.

4. A teherhordó réteg után jöhet a fektető réteg kialakítása. Itt is a legjobb a kőzúzalék, ami 2-5 mm szemcseméretű. Fontos, hogy a teherhordó és ágyazó réteg ne keveredjen.

5. Ha minden előkészület megvan, akkor jöhet a térkőlerakása. A térkőlerakását a legalacsonyabb ponttól kell kezdeni. A térkőlerakás közben fontos a fugavonalak és a fugatávolságok ellenőrzése.

6. A térkőlerakás után már csak a fugázás van hátra. Erre a legalkalmasabb a 0,2 mm szemcsenagyságú agyagmentes homok.

A jó minőségű térkő elengedhetetlen az esztétikus kivitelezéshez. Érdemes megbízható helyről beszerezni a térburkolatot. A Körösfaép Tüzépnél többféle térkőburkolatot is beszerezhetsz.

Kapcsolódó bejegyzéseink

hőhídmentes

Hőhídmentes dübelezés: Miért fontos a hőhídmentesség? 

Amikor egy épület tervezéséről és kivitelezéséről van szó, a hőhídmentesség fontossága nem lehet túlhangsúlyozott. A „hőhíd” kifejezés egy olyan építészeti jelenséget ír le, ahol az épület külső burkolata és szerkezeti elemei között fokozott hőáramlás történik.

nyílásáthidaló borítókép

Minden, amit a nyílásáthidalókról tudni kell… 

Amikor új épület épül vagy egy meglévő struktúrát felújítanak, számos kritikus építőelem szerepet kap, amelyek biztosítják az épület biztonságát és stabilitását. A nyílásáthidalók ezek közül kiemelkedően fontos szereplők, hiszen nélkülözhetetlenek az ajtók, ablakok és egyéb nyílások fölötti terhelés elosztásában.

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!