Körös Fa-Építőanyag Kft. logó

Energiamegtakarítás: 10 tipp a kisebb rezsiért

Energiamegtakarítás

Bejegyzés megosztása:

Az energiamegtakarítás egy olyan téma, amely nagy hatással van mind az életünkre, mind pedig a globális környezetünkre. A fenntarthatóság és a pénzügyi előnyök miatt az energiamegtakarítás kulcsszerepet játszik a mai világban.

Előző cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy valóban jobb-e ha a beton helyett térkővel burkoljuk az udvarunkat.

Ebben a cikkben pedig feltárjuk, hogy miért fontos az energiamegtakarítás. Megosztunk néhány tippet, hogy hogyan tudjuk otthon úgy csökkenti a fogyasztást a téli hónapokban, hogy kevesebb legyen a rezsi.

Miért fontos az energiamegtakarítás?

Az energiamegtakarítás kétféle szempontból is fontos.

  • Egyrészről a környezetvédelem miatt. Az energiatermelés gyakran jár környezeti hatásokkal, például üvegházhatású gázok kibocsátásával, ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Az energiamegtakarítás segít csökkenteni ezeket a káros hatásokat, mivel kevesebb energia felhasználása kevesebb kibocsátással jár.
  • Másrészről pedig a pénzügyi vonzata miatt. Az energiamegtakarítás nem csak a bolygóra, hanem a pénztárcánkra is jó hatással van. Az energiahatékony otthonokban kevesebb energiát használnak, így alacsonyabb rezsiszámlákat kapnak. Ez hosszú távú spórolást jelent.

Kezdődjön a spórolás!

Az energiahatékony életvitelnek számos előnye van, nemcsak a pénztárcánkra, hanem a környezetünkre nézve is. Az alábbi 10 tipp segítségével nemcsak energiát takaríthatsz meg, hanem csökkentheted az energiafogyasztásból adódó számlákat is.

1. Kapcsold le a lámpákat!

Az energia megőrzésének egyik legegyszerűbb módja az, hogy lekapcsoljuk a felesleges világítást és elektromos berendezéseket. Fontos, hogy ne csak készenléti módba helyezzük az eszközöket, hanem húzzuk is ki azokat a konnektorból. Ezenkívül, amikor lefekszünk, vagy elhagyjuk a lakást, ne hagyjuk bekapcsolva a fűtést, vagy vegyük tartalékra.

Energiamegtakarítás - lámpa

2. Energiahatékony LED izzók

Az energiatakarékos LED izzók akár 80 százalékkal is csökkenthetik a világítási költségeket. Ezek az izzók kevesebb energiát használnak, és hosszabb élettartammal rendelkeznek, így időt és pénzt spórolhatsz a cseréjükkel.

3. Takarékos mosás

Várd meg, amíg a mosógép tele lesz ruhákkal, mielőtt elindítanád. Érdemes a mosási hőmérsékletet is megfigyelni, ugyanis a hideg vízben történő mosás évente több tízezer forint megtakarítást is jelenthet. Ezenkívül érdemes olyan programot használni, ami rövidebb mosási idő mellett is hatékony.

4. Takarékoskodás a konyhában

A hűtőszekrények az otthon egyik legnagyobb energiafogyasztói. Gondoskodj róla, hogy a hűtőd megfelelő hőmérsékleten működjön. A hűtőszekrény hőmérséklete 4-5 Celsius fok, a fagyasztóé pedig -18 Celsius fok körül legyen. A főzés közben is fontos az energiamegtakarítás: tartsd a fedőket a fazekakon, hogy csökkentsd a főzési időt. Tervezz úgy, hogy több ételt főzöl, hogy legyen tartalék ételed a következő napra vagy napokra. Az ételmaradékokat tárold a fagyasztóban.

5. Csukott ajtók és ablakok

Csak azokat a helyiségeket fűtsd, amelyeket ténylegesen használsz, és zárd be az ajtókat azokban a helyiségekben, amelyekben nem tartózkodsz. Télen érdemes lehúzni a redőnyöket, vagy behúzni a függönyöket, ez ugyanis felfogja a kintről jövő hideg, valamint a benti meleg levegőt.

6. Szabályozd a fűtést

Energiamegtakarítás - fűtés szabályozás

Tudtad, hogy minden fok, amelyet meghaladsz a 20 fokon a fűtés során, akár 10%-kal is növelheti a fűtési számlád összegét? Télen állítsd be a hőmérsékletet 18-20 Celsius fok közé. Néhány központi fűtési rendszer lehetővé teszi az üres helyiségek fűtésének kikapcsolását. Pénzt takaríthatsz meg azáltal is, ha energiatakarékosabb fűtési rendszert választasz.

7. Rendszeres karbantartás

Rendszeresen tartsuk karban a fűtésrendszert! A tiszta és jól működő berendezések hatékonyabban működnek, és kevesebb energiát használnak. Érdemes még a fűtési szezon megkezdése előtt leellenőrizni és megtisztítani a fűtésrendszert, így amellett, hogy energiát spórolunk, a meghibásodást is megelőzhetjük.

8. Szigeteld az otthonod

Az épület mennyezetének szigetelése nagyban csökkentheti a hűtési és fűtési költségeket: akár 20 százalékkal is. A házak, lakások külső szigeteléséről sem szabad megfeledkezni. Ez ugyanis nagyban befolyásolja a rezsiszámla összegét. A jó minőségű szigetelés akár évi 20-30 százalékos megtakarítást is jelenthet.

Energiamegtakarítás - szigetelés

9. Ajtók és ablakok

Az energiamegtakarítás szempontjából az ajtók és ablakok kifejezetten nagy szerepet játszanak. A nem jól záródó, régi ajtókon és ablakokon szökik ki a legtöbb meleg télen. Ha télen reggelente a kelleténél jobban lehűl a szoba, akkor bizony érdemes elgondolkodni a nyílászárók cseréjén.

10. Gyors szellőztetés

A rendszeres szellőztetés télen is fontos, hiszen friss levegőre mindig szükség van a szobákban. A szellőztetési technika azonban nem mindegy! Télen a szellőztetést érdemes 3-5 perc alatt megoldani úgy, hogy teljesen kitárjuk az ablakot. Ha csak résnyire nyitjuk ki, akkor nem jön be elegendő friss levegő, cserébe pedig csak az utcát fűtjük.

Megtérül a költség

Az energiamegtakarítás tehát nemcsak a környezetünket védi meg, hanem a pénztárcánkat is. Kisebb változtatásokkal és tudatos döntésekkel mindannyian hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövőhöz és saját gazdaságunk erősítéséhez.

Fontos, hogy az energiamegtakarítással kapcsolatos kiadások mindig megtérülnek, és tökéletesek a hosszú távú befektetésekhez.

A Körösfaép Tüzép segít az energiamegtakarítás elkezdésében: jó minőségű szigetelésekkel és nyílászárókkal várja a vásárlókat.

Kapcsolódó bejegyzéseink

hőhídmentes

Hőhídmentes dübelezés: Miért fontos a hőhídmentesség? 

Amikor egy épület tervezéséről és kivitelezéséről van szó, a hőhídmentesség fontossága nem lehet túlhangsúlyozott. A „hőhíd” kifejezés egy olyan építészeti jelenséget ír le, ahol az épület külső burkolata és szerkezeti elemei között fokozott hőáramlás történik.

nyílásáthidaló borítókép

Minden, amit a nyílásáthidalókról tudni kell… 

Amikor új épület épül vagy egy meglévő struktúrát felújítanak, számos kritikus építőelem szerepet kap, amelyek biztosítják az épület biztonságát és stabilitását. A nyílásáthidalók ezek közül kiemelkedően fontos szereplők, hiszen nélkülözhetetlenek az ajtók, ablakok és egyéb nyílások fölötti terhelés elosztásában.

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!