Körös Fa-Építőanyag Kft. logó

Házfelújítás, építkezés? Ezek a legjobb falazat-típusok!

Falazat típusok

Bejegyzés megosztása:

A falazat-típus meghatározása fontos amikor házat vásárolunk, vagy felújítunk. Hogy miért? Mert ha tisztában vagyunk a falazat-típusával és annak tulajdonságaival, jellemzőivel, akkor az épület és a saját komfortérzetünk számára a legjobb anyagot fogjuk tudni kiválasztani.

Korábbi cikkünkben hoztunk 10 tippet az energiamegtakarításhoz. Ebben a cikkben a falazat-típusokat mutatjuk be. Eláruljuk, hogy melyik fajtát mikor érdemes használni és hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük.

Falazat-típusok: nehéz a választás

Falazat típusok - ytong

Ha falazat-típust kell választanunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy megtorpanunk a hatalmas választék előtt. Vörös, porotherm, ytong – de melyik legyen?

Nos, ebben a kérdésben nemcsak az ár a döntő. A tégla kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe venni, például

  • a falazat hőszigetelő képességét,
  • a falazat teherbíró képességét,
  • a hangszigetelési tulajdonságait,
  • a hőtárolási képességét
  • és páraáteresztő képességét.

Minden esetben ezek legyen azok a jellemzők, amely szerint kiválasztjuk a legjobb téglát az adott fal felépítéséhez. De kezdjük az elején.

Teherhordó, vagy válaszfal?

Mielőtt belevágnánk a falazat-típusok bemutatásába, tisztázzuk, hogy milyen falak vesznek körbe minket egy épületben és ezeknek milyen funkciójuk van. Eszerint könnyebben eligazodunk majd a téglák világában.

Teherhordó fal

A teherhordó fal – vagy tartófal, esetleg főfal, ki hogy nevezi – fontos szerepet játszik a ház stabilitását nézve. Ez ugyanis az a fal, ami magát a házat tartja. A teherhordó falra terhelődik a födém, ezáltal a tetőszerkezet súlya is erre a falra fekszik rá. Ha emeletes házról beszélünk, akkor szintén a teherhordó fal az, amin a felette lévő emelet fekszik.

Fontos, hogy a teherhordó falat szakképzett segítség nélkül megbontani, vagy lebontani nem szabad. Minden esetben előzetes statikai vizsgálat szükséges hozzá, a teherhordó fal megbontása ugyanis akár életveszélyessé is teheti a épületet.

Válaszfal

A válaszfalak általában vékonyabbak, mint a teherhordó falak. Ezek csupán a tér elválasztására szolgálnak, nem nehezedik rájuk súly. A válaszfalakat bátran lehet bontani, és építeni is, mivel ezek a falak egyáltalán nem hordozzák a ház terheit, így a ház stabilitását nem befolyásolják.

Teherhordáshoz kemény tégla

Falazat típusok - porotherm teherhordófal

Most, hogy tudjuk, hogy a teherhordó fal a legfontosabb új ház építésekor, lássuk, hogy mit kell figyelembe venni a falazat-típus kiválasztásánál.

Az épület típusától függően először a falak teherbíró képességét és nyomószilárdságát kell mérlegelni. Többszintes épületek esetén csak olyan téglákat használjunk, amelyek nagy teherbíró képességgel rendelkeznek, mivel az ilyen agyagól készült falak hosszú távon biztosítják az épület stabilitását.

A teherbíró képesség függ a téglák tömörségétől és tömegétől. Minél tömörebb és nehezebb a tégla, annál nagyobb a nyomószilárdsága és teherbíró képessége. A teherhordó falhoz ilyen szempontból a legjobb választás a tégla, azon belül is a Porotherm teherhordó téglái. Ezek a téglák hosszú élettartammal rendelkeznek, így hosszú évekig biztos lábakon fog állni a ház.

Hőszigetelés

A teherhordó képesség mellett fontos a hőszigetelő képesség is, hogy télen ne hűljenek ki, nyáron pedig ne forrósodjanak fel a falak. Ezt azért kell komolyan venni, mert a falazat-típus nagyban befolyásolja az épület energiahatékonyságát is. Hogy megtudjuk, hogy egy falazat-típusnak milyen a hőszigetelő képessége az U-értéket kell vizsgálnunk.

Az U-érték, vagyis a hőátbocsátási tényező segít összehasonlítani a téglák hőszigetelőképességét. Az U-értékkel kapcsolatban csak egy dolgot kell megjegyeznünk: minél kisebb a szám, annál jobb,  a tégla hőszigetelőképessége.

Hangszigetelés

A hőszigetelés mellett a jó hangszigetelő tulajdonságok is fontosak, különösen a főfalak esetében, mivel ezek azok az anyagok, amelyek kizárják a kintről érkező zavaró hangokat. Tehát a külső falak biztosítják a zajmentes nyugalmat. Ha olyan téglát választunk, amelynek a hangszigetelő képessége elenyésző, akkor ezt a problémát különböző szigetelőanyagokkal is megoldhatjuk.

Páraáteresztő képesség

A teherhordó, azaz külső falak esetében fontos figyelembe venni azt is, hogy az anyagnak milyen a páraáteresztő képessége. Ennek köszönhetően elkerülhető a ház párásodása és az ezzel járó penészesedése. A penész elkerülése nemcsak esztétikailag fontos, hanem egészségügyileg is.

Könnyű tégla a válaszfalnak

Falazat típusok - válaszfal

A válaszfal, vagy más néven közfal építésekor arra kel figyelnünk, hogy a falazat-típus ne terhelje túl az aljzatot. Emiatt a válaszfalak esetében a könnyebb téglák, például az ytong pórusbeton, vagy a Porotherm vékonyabb, válaszfaltéglái jöhetnek szóba.

Hangszigetelés

A válaszfalak esetében a hőszigetelés kevésbé fontos a belső terek miatt, azonban a hangszigetelés annál inkább. A két szobát elválasztó falak esetében plusz pontot jelent, ha hangszigetelő képességekkel is rendelkeznek, hogy biztosítsák a szobák maximális komfortját.

Minőségi falazóanyagok

Az építkezés, felújítás során tehát a legfontosabb, hogy jó minőségű és tartós teherhordó falakat emeljünk. Az ezekhez szükséges anyagok mind beszerezhetőek a Körösfaép Tüzép kínálatából. Bármilyen falazóanyagokkal kapcsolatos kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésre.

Kapcsolódó bejegyzéseink

hőhídmentes

Hőhídmentes dübelezés: Miért fontos a hőhídmentesség? 

Amikor egy épület tervezéséről és kivitelezéséről van szó, a hőhídmentesség fontossága nem lehet túlhangsúlyozott. A „hőhíd” kifejezés egy olyan építészeti jelenséget ír le, ahol az épület külső burkolata és szerkezeti elemei között fokozott hőáramlás történik.

nyílásáthidaló borítókép

Minden, amit a nyílásáthidalókról tudni kell… 

Amikor új épület épül vagy egy meglévő struktúrát felújítanak, számos kritikus építőelem szerepet kap, amelyek biztosítják az épület biztonságát és stabilitását. A nyílásáthidalók ezek közül kiemelkedően fontos szereplők, hiszen nélkülözhetetlenek az ajtók, ablakok és egyéb nyílások fölötti terhelés elosztásában.

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!