Körös Fa-Építőanyag Kft. logó

Kutyaház szigetelése: nem mindegy mivel

A kutyaház szigetelés fontos, hogy télen biztonságban tudhassuk a kedvencünk

Bejegyzés megosztása:

A kutyaház szigetelése bár egy kevés idő- és pénzbefektetéssel jár, a négylábú társaink megérdemlik a meleg búvóhelyet a leghidegebb hónapokban.

Korábbi cikkünkben a falazat-típusokat mutattuk be. Elmondtuk, hogy mi a különbség a teherhordó és válaszfal között, és azt is, hogy melyikhez milyen téglát érdemes választani.

Ebben a cikkben a kutyaház szigetelése lesz a téma: bemutatjuk az anyagokat, amelyekkel lehet szigetelni és azokat is, amelyeket inkább kerüljünk el a négylábú kényelme érdekében.

Betegségektől is óv a kutyaház szigetelése

A kutyaház szigetelése lehetővé teszi, hogy az eb helyén a mínuszokban megfelelő legyen a hőmérséklet. 10-15 Celsius fok már megfelelő, hogy a kint élő négylábút biztonságban tudjuk.

A kertben élő kutyák számára fontos, hogy legyen egy meleg hely, ahová visszavonulhatnak a hideg napokon. Az ebek is meg tudnak fázni, sőt: a hideg miatt akár ízületi gyulladásaik is lehetnek. Ezeket mind elkerülhetjük, ha megfelelő a kutyaház szigetelése.

Kutyaház szigetelése akár házilag

Ma már rengeteg előregyártott, szigetelt kutyaház kapható a piacon, de jó hír, hogy a kutyaház szigetelése házilag is megoldható. Ehhez nem kell más, csupán a megfelelő hőszigetelő anyag, és a biztonságos felhelyezés. Ezekben fogunk most segíteni.

A kutyaház szigetelés házilag is megoldható

Mit rakjak a kutyaházba?

Ez az a kérdés, amit minden kutyatulajdonos feltesz. Mi meg is fogjuk adni a választ arra, hogy hogyan lesz jó a kutyaház szigetelés belülről, de először nézzük meg azt, hogy mi az amit biztosa ne tegyünk a kutyaházba, ha szigetelni szeretnénk azt.

Üveggyapot

Az üveggyapot nagyon jó hőszigetelőanyag, azonban ennek vannak a legnagyobb hátrányai, ha kutyaház szigetelésről van szó. Ez az anyag szúr, irritálja a bőrt, ezért semmiképp sem jó, ha a kutya közvetlenül találkozik az anyaggal. Az üveggyapot akkor jó megoldás, ha a kutyaháznak üreges a falazata, így ki lehet bélelni azt üveggyapottal. Így a kutya nem érintkezik vele, de remekül hőszigetel.

Hungarocell és nikecell

A hungarocell és nikecell olcsó magoldások, azonban vannak veszélyeik. A kutyák megrághatják és lenyelhetik az anyagot, ami akár betegséghez is vezethet. Emellett a porhanyós anyag részecskéi bejuthatnak az eb légútjaiba, ami hosszú távon légúti megbetegedésekhez vezethet. Ellenük szól még, hogy nem tartós anyagok 2-3 évente cserélni kell. Ezt a két anyagot tehát inkább kerüljük kutyaház szigetelésekor, ha nem szeretnénk megbetegíteni a kedvencünket, és tartós szigetelést szeretnénk.

Ezekkel mehet a kutyaház szigetelése

Most, hogy tudjuk, hogy mit kell kerülni, elmondjuk, hogy mi az amit viszont használhatunk.

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot nagyon jó hőszigetelő anyag, azonban kissé szúrós. Szerencsére ma már vannak a piacon olyan kőzetgyapotok, amelyek nem szúrnak, ezért érdemes ezt a fajtát választani, ha közvetlenül érintkezik az anyag a kutya testével.

Szalma

A szalma a legtermészetesebb anyag, amit szigetelésre használhatunk. Érdemes a kutyaház alját szalmával kibélelni, majd erre jöhet puha takaró, vastagabb rongyok. A szalma és a textil remekül melegítik az ebet, azonban hátrányuk, hogy könnyedén az udvar közepén köthetnek ki. Emellett érdemes időnként cserélni is a szalmát frissre, főleg akkor, ha nedvesség éri, innentől ugyanis már nem fog megfelelően szigetelni.

Fontos az elhelyezés

Hiába a hőszigetelés és a bele fektetett energia, ha a kutyaház nincs megfelelően védve. Fontos, hogy a házőrző helye szélvédett helyen legyen. Erre azért érdemes figyelni, mert az erős hideg szél utat tör magának a legkisebb réseken is, ez pedig jócskán csökkenti az eb komfort érzetét.

Emeljük meg!

Fontos, hogy a kutyaház alja ne érintkezzen a hideg földdel

Ahhoz, hogy teljesen védett, és kényelmes kutyaházat alakítsunk ki, érdemes a talaj szintjétől kissé feljebb emelni a lakot. Ha nincs lába a háznak, akkor elég egy raklappal megemelni, a lényeg, hogy a kutyaház alja ne érintkezzen a hideg földdel. Ezután azonban fontos, hogy a ház alja is le legyen szigetelve, hogy alulról semmiképp se jusson be a hideg.

Ne maradjon szabadon a bejárat

Ha már alaposan körbeszigeteltük belülről a kutyaházat, akkor sincs még teljesen kész a téli lak. A tökéletesen védett helyhez fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő „ajtóról” is. A kutyaház bejáratát azért érdemes letakarni, mert mit sem ér a jó szigetelés, ha közben kintről tódul be a hideg.

Mit sem ér a szigetelés, ha az ajtón tódul be a hideg.

Még a fagyok beállta előtt érdemes felhelyezni az ajtóra egy régi törölközőt, vagy szőnyeget, ami kinn tartja a hideget, de közben szabad járást biztosít az állatnak. Érdemes úgy felhelyezni a textilt, hogy az ajtó háromnegyedét takarja be, így – bár egy kevés hideg bejut – a kutya kényelmesen tud közlekedni, és elegendő oxigént is kap odabenn.

Minőségi anyagok a kényelemért

A kutyaház szigetelése nem bonyolult folyamat, de ahhoz, hogy jól csináljuk és komfortos legyen a négylábúnak, meg kell válogatnunk az anyagokat.

A Körösfaép Tüzép munkatársai segítenek kiválasztani a legjobb szigetelőanyagot, hogy a kedvence a legbiztonságosabb és legkényelmesebben vészelhesse át a leghidegebb hónapokat.

Kapcsolódó bejegyzéseink

hőhídmentes

Hőhídmentes dübelezés: Miért fontos a hőhídmentesség? 

Amikor egy épület tervezéséről és kivitelezéséről van szó, a hőhídmentesség fontossága nem lehet túlhangsúlyozott. A „hőhíd” kifejezés egy olyan építészeti jelenséget ír le, ahol az épület külső burkolata és szerkezeti elemei között fokozott hőáramlás történik.

nyílásáthidaló borítókép

Minden, amit a nyílásáthidalókról tudni kell… 

Amikor új épület épül vagy egy meglévő struktúrát felújítanak, számos kritikus építőelem szerepet kap, amelyek biztosítják az épület biztonságát és stabilitását. A nyílásáthidalók ezek közül kiemelkedően fontos szereplők, hiszen nélkülözhetetlenek az ajtók, ablakok és egyéb nyílások fölötti terhelés elosztásában.

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!