Körös Fa-Építőanyag Kft. logó

Ablakok: így hozzuk ki belőlük a legtöbbet!

Az ablakok helyes kiválasztása sokat javíthat a komfortérzeten

Bejegyzés megosztása:

Az ablakok nemcsak egyszerű tárgyak, amelyek beengedik a fényt az otthonunkba. Az ablakok lehetnek díszítő elemek is, sőt ha megfelelően építjük be őket, akkor a helykihasználást is maximumra emelhetjük.

Korábbi cikkünkben a kutyaház szigeteléséről írtunk. Elárultuk, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket érdemes elkerülni, és melyekkel szigetelhetjük a kutyaházat a négylábú kényelme érdekében.

Ebben a cikkünkben az ablakokról fogunk írni. Azt fogjuk megnézni, hogy hogyan tudjuk kihozni belőlük a legtöbbet az otthonunk és a komfortunk érdekében.

Milyenek a jó ablakok?

A jó ablakok azok, amelyek megfelelően zárnak és beengedi a fényt – persze ezek a tényezők is fontosak, ha ablakról beszélünk, de azért ennél jóval több mindenre érdemes figyelni a kiválasztásuknál. Nézzük meg, hogy pontosan mik ezek.

Megfelelő szigetelés

A jó ablak nyáron kinn tartja a forró levegőt, télen pedig a hideget. Így segít optimalizálni a benti helyiségek levegőjének hőmérsékletét. Nyáron kevesebb légkondicionálás szükséges, ha az ablakok jól szigetelnek, télen pedig a fűtéssel lehet spórolni, ha nem megy kárba a meleg levegő.

Zajcsökkentés

Sokkal komfortosabbnak érezhetjük az otthonunkat, ha csendes, nem hallatszódik be az utca zaja. Ezért nagy részben az ablakok felelősek. A jó ablak csökkenti a kintről érkező zajokat, hogy a szobákban a csend uralkodjon.

A zajszigetelés fontos a csendes, nyugodt otthonhoz

UV-sugárzás

A jó ablak megvédi a benn tartózkodókat az UV-sugárzástól. Hogy ez miért fontos? Azért mert az UV-sugarak az üvegen keresztül is bejuthatnak a házba, ahol ugyanúgy károsítják a bőrt, mint a szabad levegőn. Ezért fontos, hogy az ablak ellenálljon az sugaraknak.

Ablakok anyaga: minőség és kinézet

A megfelelő ablakok kiválasztásakor fontos az anyag is. Azonban nem csak azt kell figyelembe venni, hogy melyik miért jó, hanem azt is, hogy melyik illik jobban az otthonunkba. Vannak olyan otthonok ahol a fa ablakkeretek mutatnak jól, máshol a műanyag élvez nagyobb előnyt.

De nézzük meg azt is, hogy melyik fajtának mik az előnyei és miért érdemes ezeket választani.

Fa ablakkeret

A fa ablakkeret természetes szépséget és melegséget ad az otthonunknak. Emellett a fa könnyen munkálható, így teljesen egyedi méret és forma is elkészíthető belőle. A fa emellett már önmagában is remek hőszigetelőanyag, ami hozzájárul az energiahatékonysághoz. Nem mellesleg a fából készült ablak természetes anyagból készül.

A fa ablakok közelebb hozzák a természetet az otthonunkhoz

Műanyag ablakkeret

A műanyag ablakkeretek nagy előnye, hogy hosszú élettartalommal rendelkeznek és nem igényelnek karbantartást, például festést. A műanyag ablakkeretek remekül szigetelnek és az anyagból kifolyólag könnyű a szerkezetük. Ez az ablakkeret tökéletesen ellenáll az időjárás viszontagságainak: bírja a vizet, az erős szelet és a napfényt is.

Alumínium ablakkeret

Az alumínium ablakkeretek nagyon masszívak és extra hosszú élettartammal rendelkeznek. Leginkább nagyobb üvegfelületekhez ajánlottak, mivel elég erősek ahhoz, hogy megtartsák a nagyobb formákat és a több üveget is. Kiválóan ellenáll az időjárásnak és karbantartást sem igényelnek. Az alumínium ablakok azonban hazánkban kevésbé elterjedtek, mivel a drágább árkategóriába tartoznak.

Nem mindegy a forma

Az ablakok kiválasztásakor a stílust is figyelembe kell venni. Vannak olyan otthonok például, ahol a kazettás ablakok mutatnak jól, míg máshol a nagy, egybefüggő üvegek mutatnak majd szépen.

Az sem mindegy, hogy mekkora ablakot szeretnénk. Megfelel a standard méret, vagy egyedi tervezés lenne inkább jobb? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásánál fontos, hogy tudjuk, hogy az adott helyiséget mire és mennyit használjuk.

A nappali esetében például érdemes lehet nagyobb ablakokban gondolkodni, hiszen itt töltjük el az időnk nagy részét. A hálóba és fürdőbe viszont elegendő kisebb, standard méreteket figyelembe venni.

Ablakpárkány: több mint virágtartó

Az ablakpárkánynak nem kell kihasználatlannak lennie. Sőt! Az ablakpárkány többre hivatott, mint a ház porfogója. Sokan az ablakpárkányt csak virágok elhelyezésére használják, pedig ma már rengeteg megoldás létezik, hogy kihasználjuk a helyet.

Munkaasztal

Az ablakpárkányt megszélesíthetjük például bútorral. Ha az ablakpárkány mélyebben helyezkedik el, akkor egy egy asztallal, vagy egyedi tervezésű bútorral akár egy munkasarkot is kialakíthatsz. Így amellett, hogy elegendő fényt kapsz munka közben, az ablak alatti hely sem marad kihasználatlan.

Ülőpárkány

Ha az ablak alatti párkány elég mély, akkor akár egy ülőpárkányt is kialakíthatsz. Párnák és puha ülőfelületek hozzáadásával egy kényelmes olvasósarkot vagy meghitt helyet teremthetsz a pihenéshez.

Az ülősarokkal kényelmes helyet teremthetsz a pihenéshez

Akár egyedi méretben is

Ahhoz, hogy az ablakokból a legtöbbet hozhassuk ki, érdemes megbízható helyről beszerezni azokat. A Körösfaép Tüzép munkatársai nemcsak a megfelelő ablak kiválasztásában tudnak segíteni, hanem akár a beszerelésben is.

A standart modellek készletről azonnal elérhetőek, de akár egyedi méretezésű ablakok is rendelhetőek. Nézzen szét a Körösfaép Tüzép kínálatában és válassza az otthonához és igényeihez legjobban illő ablakokat.

Kapcsolódó bejegyzéseink

hőhídmentes

Hőhídmentes dübelezés: Miért fontos a hőhídmentesség? 

Amikor egy épület tervezéséről és kivitelezéséről van szó, a hőhídmentesség fontossága nem lehet túlhangsúlyozott. A „hőhíd” kifejezés egy olyan építészeti jelenséget ír le, ahol az épület külső burkolata és szerkezeti elemei között fokozott hőáramlás történik.

nyílásáthidaló borítókép

Minden, amit a nyílásáthidalókról tudni kell… 

Amikor új épület épül vagy egy meglévő struktúrát felújítanak, számos kritikus építőelem szerepet kap, amelyek biztosítják az épület biztonságát és stabilitását. A nyílásáthidalók ezek közül kiemelkedően fontos szereplők, hiszen nélkülözhetetlenek az ajtók, ablakok és egyéb nyílások fölötti terhelés elosztásában.

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!