Körös Fa-Építőanyag Kft. logó

Tüzelőanyagok: ezekkel érdemes tüzelni!

A tüzelőanyagok megfelelő kiválasztása fontos

Bejegyzés megosztása:

A tüzelőanyagok esetében fontos, hogy a legjobbat válasszuk,: olyat, amely amellett, hogy ár-érték arányban kiváló, még megfelelően fűt, és – ha lehet – még környezetbarát megoldás is. Segítünk ennek a tüzelőanyagnak a megtalálásában.

Korábbi cikkünkben az ablakokról írtunk. Megmutattuk, hogy hogyan tudjuk kihozni a legtöbbet a nyílászáróinkból. Mostani cikkünkben a különböző tüzelőanyagok előnyeit és hátrányait fogjuk bemutatni.

Miért fontos a tüzelőanyagok alapos megválasztása?

Számos tüzelőanyag létezik, többfélével találkozhatunk mi magunk is. Azonban a megfelelő tüzelőanyagok kiválasztásánál több tényezőt is érdemes figyelembe venni. Ezekkel nemcsak magunkat óvjuk, hanem a környezetünket és a körülöttünk élők egészségét is.

Mi alapján válasszunk?

A tüzelőanyagok mindegyikének megvannak a maguk előnyei és hátrányai, azonban vannak olyan szempontok, amelyek érdemes egymással szembe állítani, hogy kiválaszthassuk a számunkra legjobb tüzelőanyagot.

  • Egészségvédelem: Bizonyos tüzelőanyagok égése során szennyező anyagok szabadulhatnak fel, amelyek károsak lehetnek az emberi egészségre. A tüzelőanyagokból származó szálló por részecskék például légzőszervi betegségeket okozhatnak. Az alacsony szennyezőanyag-kibocsátású tüzelőanyagok – például a fa – választása segíthet megvédeni az egészségünket.
  • Környezetvédelem: A fenntartható és környezetbarát tüzelőanyagok kiválasztása csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást, ezzel pedig hosszú távon védhetjük a környezetüket.
  • Hatékonyság: A különböző tüzelőanyagok eltérő hatékonysággal égnek, és ez befolyásolhatja a fűtési vagy energiaigényeket. A hatékonyabb tüzelőanyagok használata segíthet csökkenteni az energiafogyasztást és az energiaköltségeket, mivel kevesebb anyag kell a helyiség befűtéséhez.
  • Ár: A tüzelőanyagok kiválasztásánál a legvonzóbb az emberek számára a termék ára. A legjobb tüzelőanyag az, amelynek az ára megfizethető, emellett pedig jó a hőleadása.
  • Fűtésrendszer: A tüzelőanyag kiválasztása során érdemes figyelembe venni, hogy a rendszer mennyire hatékonyan használja fel a tüzelőanyagot. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott fűtőberendezést milyen tüzelőanyaggal töltjük meg.

Az általános szempontok után nézzük meg, hogy az egyes tüzelőanyagoknak mik az előnyeik és hátrányaik, hogy könnyebb legyen a választás.

Fa: az évszázados tüzelőanyag

A fa a legrégebbi tüzelőanyagunk, és még ma is nagyon sokan ezt használják az otthonuk melegítéséhez. Ez nem véletlen: a fának több előnye is van a többi tüzelőanyaggal szemben.

A tűzifa már évszázadok óta kedvelt tüzelőanyag

Az egyik ilyen, hogy könnyen beszerezhető, megújítható energiaforrás. Az erdőgazdálkodás és faültetés révén a fa újraültethető, ami hozzájárul a folyamatos megújuláshoz, utánpótláshoz.

Emellett a fa környezetbarát tüzelőanyag. A fa égése közben kevesebb szennyezőanyag keletkezik, mint például a szén, vagy az olaj esetében. Az égés közben keletkező szén-dioxid bár a légkörbe kerül, de a kivágott fák helyett ültetett új erdőterület ezt a mennyiségű szén-dioxidot elnyeli, tehát nem marad – vagy legalábbis kevés – káros anyag a levegőben.

Nem mindegy milyen fa

Ha fa tüzelőanyagról beszélünk, akkor bizony tudnunk kell azt is, hogy milyen fát érdemes választani. A puha fa hátránya, hogy gyorsan elég, ellobban, ezért kevés hőt termel, cserébe sok hamu is marad utána.

Ezzel szemben a kemény fák – például a bükk, az akác, a juhar, vagy a tölgy – tökéletes tüzelőanyagok, mivel ezek lassabban égnek és egyenletes hőt bocsátanak ki. A kemény fák kevesebb lerakódást is okoznak a kályhában és a kazánokban, mint a puha fák.

A kemény fák egyetlen hátránya, hogy ahhoz, hogy jól égjenek hosszú szárítási időre van szükségük. A legjobb kemény fa tüzelőanyagok a kivágás után akár egy évig is száradnak.

A gáz: előnyei és hátrányai

A gáz is igen elterjedt tüzelőanyag Magyarországon. Nagy előnye a fával szemben, hogy a termosztátnak köszönhetően a gázkazán állítható, így stabil hőmérsékletet biztosít. Emellett könnyű a kezelése: nem kell a kazánt, kályhát rendszeresen megrakni, mint a fa esetében.

Mellette szól még, hogy a gáztüzelés kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a többi tüzelőanyag. Emellett a földgáz könnyen elérhető tüzelőanyagnak számít hazánkban.

A gáztüzelésnek azonban van hátránya is: nagyobb költséggel jár, mint a fa, emellett – ritka esetekben ugyan, de – előfordulhatnak gázellátási problémák.

Szénből csak minőségit

A szén könnyen beszerezhető tüzelőanyag. Olcsónak is mondható, főleg ha rosszabb minőségű szénről beszélünk. Azonban az olcsó és rossz minőség a környezetre sincs jó hatással. A szén égése ugyanis szén-dioxiddal jár, ezen kívül kén-dioxid is termelődik, amely belégzés esetén súlyosan károsítja a nyálkahártyát, tehát az egészségre sincs jó hatással.

A szénből érdemes a minőségit keresni

A szén nagy hátránya tehát, hogy ha rossz minőségűt vásárolunk, akkor nagyobb légszennyezettséget okoz, mint a többi tüzelőanyag. Érdemes tehát jó minőségű szenet vásárolni. A szenet egyébként sokan használják, mivel energiahatékonysága jó, nagy hőt képes leadni égetés közben.

Fabrikett az újrahasznosított tüzelőanyag

A fabrikett a különböző fával dolgozó műhelyek, gyárak lehulló forgácsából készül. Ez tehát igazából a melléktermék felhasználása.

A fabrikett azért nagyon jó tüzelőanyag, mert képes gyorsan felmelegíteni a vizet, vagy a helyiséget. Ez annak köszönhető, hogy a fabrikett alacsony nedvességtartalommal rendelkezik, ezért könnyen ég, de nem lobban el. Emellett a fabrikett tárolása is könnyen megoldható, nincs szükség szárításra, mint a hagyományos fa esetében.

A fabrikett nemcsak remek tüzelőanyag, hanem az újrahasznosítás egy formája is

A fabrikett azonban drágábbnak mondható, mint a hagyományos fa, vagy a szén tüzelőanyagok, ezért kerül hátrányba a többi tüzelőanyaggal szemben.

Tüzelőanyagok széles kínálata

A legjobb tüzelőanyagok kiválasztásában a Körösfaép Tüzép munkatársai is segítenek. Nálunk beszerezheted a legáltalánosabban használt tüzelőanyagokat: szén, tűzifa és fabrikett széles kínálatával várunk Mezőberényben. A megrendelt tüzelőanyagot pedig akár le is szállítjuk.

Kapcsolódó bejegyzéseink

hőhídmentes

Hőhídmentes dübelezés: Miért fontos a hőhídmentesség? 

Amikor egy épület tervezéséről és kivitelezéséről van szó, a hőhídmentesség fontossága nem lehet túlhangsúlyozott. A „hőhíd” kifejezés egy olyan építészeti jelenséget ír le, ahol az épület külső burkolata és szerkezeti elemei között fokozott hőáramlás történik.

nyílásáthidaló borítókép

Minden, amit a nyílásáthidalókról tudni kell… 

Amikor új épület épül vagy egy meglévő struktúrát felújítanak, számos kritikus építőelem szerepet kap, amelyek biztosítják az épület biztonságát és stabilitását. A nyílásáthidalók ezek közül kiemelkedően fontos szereplők, hiszen nélkülözhetetlenek az ajtók, ablakok és egyéb nyílások fölötti terhelés elosztásában.

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!