Körös Fa-Építőanyag Kft. logó

Miért nélkülözhetetlen az anyagszükséglet-számítás?

Az anyagszükséglet-számítás megkönnyíti a tervezést

Bejegyzés megosztása:

Az anyagszükséglet-számítás nagyon fontos az építkezés, vagy a felújítás megkezdése előtt. Ezzel nemcsak az alapanyagok mennyiségét határozhatjuk meg, hanem meghatározhatjuk a költségvetést és elkerülhetjük a felesleges kiadásokat is.

Korábbi cikkünkben a tüzelőanyagokról írtunk. Bemutattuk a legelterjedtebb tüzelőanyagokat és mindegyiknek elmondtuk az előnyeit és hátrányait.

Ebben a cikkben az anyagszükséglet-számításról fogunk beszélni. Miért éri meg az alapanyagszükséglet-számítás? Miket kell figyelembe venni közben? És egyáltalán mi is ez pontosan? A cikkünkből megtudod!

Anyagszükséglet-számítás: mit jelent ez?

Az anyagszükséglet-számítás a felújítás, vagy az építkezés első lépése a tervezés után!

Ez egy olyan folyamat, amelynek során szakértők meghatározzák, hogy egy adott építkezési vagy felújítási projekt során mennyi és milyen típusú építőanyagra, alapanyagra és egyéb szükséges eszközökre van szükség.

Az anyagszükséglet-számítás nemcsak azért fontos, mert így konkrét mennyiséggel tudunk számolni, hanem azért is, mert a költségeket is meghatározhatjuk, így nem fog senkit meglepetés érni a fejújítás, építkezés során.

Hogyan lehet anyagszükségletet számítani?

Az építkezéshez, vagy felújításhoz szükséges anyagszükséglet-számítás bonyolultabb folyamat, mit ahogy az elsőre hangzik. Nézzük meg, hogy miket kell figyelembe venni az anyagszükséglet-számítás közben.

Tervek és méretek

Az anyagszükséglet-számításhoz először a tervrajzra, vagy az alaprajzra van szükség és a hozzá tartozó méretekre. A szakemberek csak ez alapján tudják kiszámolni a anyagszükségletet. A tervrajz és alaprajz alapján a szakemberek azt is meg tudják határozni, hogy az adott anyagból melyik típus lenne a legideálisabb az ingatlanhoz.

A anyagszükséglet-számítást tervrajz alapján végzik el

Mennyiségi számítások

A következő lépése az egyes anyagokra vonatkozó mennyiségek kiszámítása. Az anyagszükséglet-számítás alatt a szakemberek kitérhetnek a falakhoz, padlóhoz és tetőhöz szükséges alapanyagokra is; tehát mindenre, amire az alaprajz, tervrajz szerint szükség lesz az építkezéshez, vagy a felújításhoz.

Itt is figyelembe kell venni az épület méretét, emellett a használandó technikákat és a tervezetei elemeket is. Ezek ugyanis befolyásolják azt, hogy pontosan mely anyagokra lesz szükség az építkezés során.

Tartalék és veszteség

Az anyagszükséglet-számításkor figyelembe kell venni a puffermennyiséget, azaz a tartalékot is. Ez két ok miatt fontos.

  • Egyrészt elfordulhat, hogy a leszállított alapanyag egy része gyári hibás, vagy a szállítás során sérül meg, emiatt pedig nem lehet felhasználni.
  • Másrészt azért, mert a munkálatok közben lehetnek olyan esetek, amikor több anyagra van szükség, mint amennyi előre eltervezett volt. Ilyenkor jól jön, ha van egy kevés tartalék anyag.

Ha megfelelő puffermennyiség volt számítva – ami általában 5-10 százalék szokott lenni – akkor az építkezés vagy felújítás a terezettek szerint haladhat tovább, mivel megvan a megfelelő anyagmennyiség.

A felújításkor, építkezéskor tartalék anyagokkal is számolni kell

Miért jó, ha van anyagszükséglet-számítás?

Most, hogy már tudjuk, hogy mi mindent kell figyelembe venni az anyagszükséglet-számításnál, nézzük meg azt is, hogy miért éri meg előre meghatározni az anyagszükségletet.

Költségvetés készítése

Az anyagszükséglet-számítás segít a költségvetés pontosabb meghatározásában, mivel lehetővé teszi a szükséges anyagok teljes költségének előzetes kalkulációját. Ez nagy segítség lehet a családi házat építőknek, felújítóknak, így ugyanis pontosabban meg tudják határozni a teljes költségvetést és fel tudnak készülni a kiadásokra.

Emellett az anyagszükséglet-számítás a költséghatékonyságban is segít: ha tudjuk az szükséges anyagok pontos mennyiségét, akkor elkerülhetjük a felesleges vásárlást és a túl sok megmaradt anyagot.

Anyagpazarlás csökkentése

Ahogy a költségeknél már említettük, az anyagszámítás segítségével minimalizálható a felesleges anyagok mennyisége. Ennek köszönhetően nemcsak pénz takaríthatunk meg, hanem a környezetünket is kíméljük. Fontos szempont még, hogy az építkezés, felújítás végeztével nem kell a megmaradt anyagok eladásával, visszavételével foglalkozni, mivel, ha jók voltak a számítások, akkor csak minimális mennyiségű anyag fog megmaradni.

Az anyagszükséglet-számítás segít elkerülni a pazarlást

Projekttervezés

A szükséges anyagok kiszámítása segít a projekt ütemezésében és az különböző építési határidők pontos betartásában. Ezzel meggyorsíthatjuk a munkálatokat.

Minőség-ellenőrzés

Ha pontosan tudjuk, hogy melyik anyagból mekkora mennyiségre van szükség, akkor könnyebb megválogatni az anyagok fajtáját is. Ez egyaránt befolyásolja a költségvetést: a pontos anyagszükséglet és költségvetés után könnyebb meghatározni, hogy melyek azok az anyagok és mennyiségek, amelyek beleférnek a keretösszegbe.

Logisztika és beszerzés

Az anyagszükséglet meghatározása után előre lehet tervezni a szállítást és a beszerzést is, biztosítva az anyagok idejében történő elérhetőségét. Nagy mértékben meggyorsítja a munkálatokat, ha a szakembereknek minden anyag a rendelkezésére áll, és nem kell várniuk az anyag megérkezésére, vagy az elfogyott anyagok pótlására.

Bízd profikra!

Az anyagszükséglet-számítás nem egyszerű munka, ezért érdemes profi szakemberekre bízni. Így elkerülhetjük a rossz adatokat. Emellett a szakemberek a megfelelő anyagok kiválasztásában is tudnak segíteni.

Az anyagszükséglet-számítást mi is elvégezzük a Körösfaép Tüzépnél. Elég hozzá behoznod a tervrajzosat, alaprajzodat, mi pedig elvégezzük neked a számításokat.

Sőt, elkészítjük mellé a költségvetést is és a szükséges tétekre árajánlatot is adunk, legyen az térkő, tégla, vagy bármilyen más építőanyag. A megrendelt mennyiséget pedig akár házhoz is szállítjuk neked.

Kapcsolódó bejegyzéseink

hőhídmentes

Hőhídmentes dübelezés: Miért fontos a hőhídmentesség? 

Amikor egy épület tervezéséről és kivitelezéséről van szó, a hőhídmentesség fontossága nem lehet túlhangsúlyozott. A „hőhíd” kifejezés egy olyan építészeti jelenséget ír le, ahol az épület külső burkolata és szerkezeti elemei között fokozott hőáramlás történik.

nyílásáthidaló borítókép

Minden, amit a nyílásáthidalókról tudni kell… 

Amikor új épület épül vagy egy meglévő struktúrát felújítanak, számos kritikus építőelem szerepet kap, amelyek biztosítják az épület biztonságát és stabilitását. A nyílásáthidalók ezek közül kiemelkedően fontos szereplők, hiszen nélkülözhetetlenek az ajtók, ablakok és egyéb nyílások fölötti terhelés elosztásában.

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!