Körös Fa-Építőanyag Kft. logó

Építőanyagok, az otthonunk megbízható alapkövei

Az építőanyagok otthonunk alapkövei

Bejegyzés megosztása:

Az építőanyagok alapvetően meghatározzák egy épület szerkezetének minőségét, tartósságát és esztétikai megjelenését. Emiatt az építőanyagokon sok minden múlik.

Korábbi cikkünkben a nyílászáró beépítésének alapjaival ismerkedtünk meg. Elmondtuk lépésről lépésre, hogy hogyan történik a nyílászáró beépítése, és sorra vettük azokat a pontokat is, amelyekre különösen figyelni kell a tökéletes munka érdekében.

Ebben a cikkben a különböző építőanyagokkal fogunk megismerkedni. Eláruljuk, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket a legtöbbet használjuk építkezésekkor, felújításokkor.

Ezért fontosak az építőanyagok

Az építőanyagok az építkezések és felújítások nélkülözhetetlen anyagai. Ezek nélkül nem tudnánk elkészíteni az otthonunkat.

Az építőanyagok az évszázadok során rengeteget változtak. Ma már olyan modern, ellenálló és strapabíró anyagok vannak a piacon, amelyekkel a legmerészebb elképzeléseink is valóra válhatnak.

Azonban nem mindegy, hogy milyen anyagokat használunk. Az építkezés során fontos szempontok közé tartozik

  • az anyagok költséghatékonysága,
  • az ellenálló képessége az időjárás viszontagságaival szemben,
  • a fenntarthatósága,
  • és hogy mennyire illeszkednek az épület funkciójához és stílusához.

Nézzük meg a leggyakrabban használt építőanyagokat, azok előnyeit és hátrányait.

Építőanyagok nélkül nem lenne otthonunk

Beton: a mindent kibíró építőanyag

A beton az egyik legelterjedtebb építőanyag, ez adja a házak alapját is, ami nem véletlen. A beton remek építőanyagok, mivel rendkívül tartós, tűz-, víz- és rovarálló, emellett számos formába önthető, így sokoldalúan felhasználható. Kiváló teherbíró képessége miatt nagy épületek alapanyaga.

Azonban ahogy mindennek, a betonnak is vannak hátrányai. A beton nehéz, ezért a használata előtt meg kell győződni arról, hogy a talaj el fogja-e bírni. Emellett a beton hajlamos a repedezésekre is, különösen akkor, ha nem megfelelően kezelik.

A beton nem mondható környezetbarát építőanyagnak sem, ugyanis a gyártása sok energiát igényel, ami bizony terheli a környezetet.

Tégla: a legdivatosabb alapanyag

A tégla hosszú történelmi múltra tekint vissza, ma is szinte minden otthon építésekor téglát használnak. A tégla nagy előnye, hogy kiváló hőszigetelő és tartós építőanyag. Emellett számtalan méretben beszerezhető, így mindent kielégítő építőanyagnak számít. A téglát használják teherhordó falak és válaszfalak építéséhez is.

A tégla kiváló építőanyag

A tégla hátránya, hogy használata szakértelmet és időt igényel. A tégla építésekor fontos a kötési idő betartása, hogy a fal egyenes maradjon. A kötési idő kivárása lassíthatja a munkát.

Fa: a legtermészetesebb anyag

A fa az egyik legrégebbi építőanyag. A fát már évszázadok óta használják az építkezésekben. A fa egyik nagy előnye, hogy ha megújuló forrásból származik, akkor környezetbarát építőanyagnak számít. Emellett nagyon jó a hőszigetelőképessége és a felhasználáskor könnyen kezelhető. A fát sokan a megjelenése miatt is szeretik, hiszen ez az anyag adja vissza legjobban a természetességet.

A fának nagyon nagy hátránya, hogy éghető alapanyag. Ezért olyan anyagokkal kezelik, amelyek tűzállóvá teszik. Emellett a fa építőanyagot fel kell vértezni a rothadás és a kártevők, például rovarok ellen is. Emiatt a fa építőanyag előállítása időigényes folyamat, hogy hosszú életű, biztonságos és tartós alapanyag váljon belőle.

A fa a legtermészetesebb építőanyag

Acél: a legerősebb mind közül

Az acélt leginkább az ipari építkezéseknél használják, de a lakossági építkezésnél is fontos szerepe van ennek az anyagnak. Bár nagyobb mennyiségben nem, kisebb kiegészítőkként, erősítő elemekként sokszor használják lakások építésekor is.

Az acél előnye, hogy erős, nagy teherbírású, szilárd anyag. Ezért is használják sokszor szerkezeterősítő anyagként.

Kő: az örök építőanyag

A követ ma már leginkább díszítő elemként, semmint építőanyagként használjuk. Ez azonban nem mindig volt így. A kő, mint építőanyag nagy múlttal rendelkezik. A régi időkben házak, templomok, de még hidak elkészítéséhez is követ használtak.

Hogy honnan tudjuk ezt? A kő legnagyobb előnye miatt: szinte örök életre szól, és nem igényel különösebb karbantartást. Sok kőből készült épület a mai napig áll, és meg is csodálhatjuk.

Ahogy említettük a követ magát ma már leginkább csak díszítő elemként keressük: ezzel burkoljuk az udvarunkat, szórjuk körbe a virágágyást, vagy vakoljuk a házat. A kő mellett szól, hogy természetes építőanyag, amit zúzással, majd formázással alakítanak megfelelő méretűre.

Ne vessz el a kínálatban!

Az építőanyagok skálája hatalmas, bármelyikről is beszélünk több fajtával, mérettel, színnel és minőséggel találjuk szembe magunkat. Az építőanyagok kiválasztásánál fontos szempont a tartósság, az ár-értékarány és a megbízhatóság is. Ha elvesztél a hatalmas kínálatban, ne aggódj, a Körösfaép Tüzépnél segítünk neked a legjobb anyagok kiválasztásában.

Legyen szó tégláról, faáruról, tetőfedő anyagokról, vagy ömlesztett anyagokról, munkatársaink segítenek neked megtalálni a számodra legjobb anyagokat. Sőt, ha behozod hozzánk az alaprajzodat, akkor az anyagszükségletet is kiszámítjuk neked, hogy biztosa tudd, hogy miből mekkora mennyiségre van szükséged álmaid otthonának elkészítéséhez.

Várunk téged a Körösfaép Tüzépnél Mezőberényben, vagy kérj ajánlatot weboldalunkon.

Kapcsolódó bejegyzéseink

hőhídmentes

Hőhídmentes dübelezés: Miért fontos a hőhídmentesség? 

Amikor egy épület tervezéséről és kivitelezéséről van szó, a hőhídmentesség fontossága nem lehet túlhangsúlyozott. A „hőhíd” kifejezés egy olyan építészeti jelenséget ír le, ahol az épület külső burkolata és szerkezeti elemei között fokozott hőáramlás történik.

nyílásáthidaló borítókép

Minden, amit a nyílásáthidalókról tudni kell… 

Amikor új épület épül vagy egy meglévő struktúrát felújítanak, számos kritikus építőelem szerepet kap, amelyek biztosítják az épület biztonságát és stabilitását. A nyílásáthidalók ezek közül kiemelkedően fontos szereplők, hiszen nélkülözhetetlenek az ajtók, ablakok és egyéb nyílások fölötti terhelés elosztásában.

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!

Ajánlatkérés

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot,
írd le nekünk, hogy miben segíthetünk.

Az árajánlat kérést követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot emailben, vagy telefonon. Kérjük, hogy minden mezőt pontosan tölts ki!